Dnevne novosti

HURS protiv mogućnosti da dužnici ostanu bez nekretnina u kojima žive

13.02.2015 07:15 ZAGREB, 12. veljače 2015.(Hina), Hrvatska udruga radničkih sindikata (HURS) usprotivila se u četvrtak odredbi u prijedlogu Zakona o stečaju potrošača po kojoj bi dužnici mogli ostati bez nekretnina u kojima žive. 
U Hrvatskoj trenutno živi preko 320.000 blokiranih osoba s ukupnim dugom od 31 milijarde kuna, a većina njih nema nikakvog viška kojim bi namirili vjerovnike, tvrdi HURS u priopćenju. U zemlji gdje je nezaposlenost na vrhuncu, gdje se s plaćom ne može preživjeti, pojam "višak" uglavnom je nepoznat, pa dužnicima realno prijeti opasnost da ostanu bez krova nad glavom. Stoga je HURS protiv mogućnosti da dužnici ostanu bez nekretnine u kojoj žive. Dužnike je neophodno educirati o financijama i kreditnom savjetovanju, jer su mnogi proračunato uvučeni u kredite koje danas ne mogu podmirivati, dok bankari sliježući ramenima tvrde da su građani sami trebali znati u što se upuštaju, ističe HURS. Također se zalaže za educiranje stečajnih upravitelja, koji bi trebali biti stručnjaci i moralni profesionalci.

No, u Hrvatskoj od ukupno 381 ovlaštenog stečajnog upravitelja, čak 216 ih nikada nije vodilo stečajni postupak, upozorava HURS. Među njima ima i onih protiv kojih se vode kazneni postupci, a iako postoji prijedlog iz 2012., nije donesen zakon po kojem bi se takvi pojedinci izuzeli, ističe HURS. Sindikat predlaže da se iz redova mladih nezaposlenih pravnika i ekonomista formira skupina stečajnih upravitelja koji će biti educirani i odgovorno voditi građane kroz stečaj. Također upozorava da troškovi stečaja nisu zanemarivi, a stečajevi koji ne završe izvansudskim postupkom putem savjetovališta idu u sudski postupak, što znači nove troškove i zatrpavanje sudova novim predmetima.