Dnevne novosti

Zagreb među 10 najboljih europskih gradova po mobilnosti

12.02.2015 07:02 ZAGREB, 11. veljače 2015.(Hina), Grad Zagreb je i ove godine u konkurenciji 2000 europskih gradova uvršten među deset najboljih gradova koji su, po ocjeni nezavisnog i stručnog žirija, organizirali najbolju kampanju i implementirali trajne mjere usmjerene održivom kretanju i mobilnosti u okviru "Europskog tjedna mobilnosti 2014". 
Iz Grada u priopćenju ističu kako se time nastavlja uspješni niz nominacija za prestižnu nagradu Mobility Award, koju je Zagreb osvojio 2012. godine. Tema prošlogodišnje kampanje Europskog tjedna mobilnosti bila je "Naše ulice, naš izbor", s naglaskom na uključivanje građana u oblikovanje i uređenje javnih prostora, te na problem prometnog planiranja u urbanim sredinama. Prema stajalištu stručnog žirija, Zagreb je uvršten među 10 najboljih europskih gradova radi iznimno bogatog programa aktivnosti u kojem su sudjelovale sve kategorije građana (djeca, mladi, osobe s invaliditetom, građani starije životne dobi) i velik broj partnera.

Posebno su istaknute mjere i aktivnosti usmjerene na poboljšanje kretanja, mobilnosti, pristupačnosti i održivog prometa - "Bike on Bus", osnivanje Zagreb Cycling unit-a, postavljanje biciklističkog totema, unaprjeđenje javnog gradskog prijevoza, nova LPG punionica za autobuse, uvođenje internetske usluge Google Transit, nadzor prometa kamerama, niz mjera i aktivnosti usmjerenih povećanju pristupačnosti javnih prostora osobama s invaliditetom... Kao veliki plus istaknuto je uključivanje svih gradskih vrtića i osnovnih škola, čime je zahvaćeno više od 60.000 djece koja su tijekom Europskog tjedna mobilnosti imala brojne radionice i aktivnosti, ističe se u priopćenju.