Dnevne novosti

Zlatar Violić: Nakladnički posao treba odvojiti od knjižarskog

12.02.2015 07:00 ZAGREB, 11. veljače 2015.(Hina), Za potporu knjizi izdvaja se više sredstava nego za kazališne produkcije, odnosno za otkup knjiga ide više od 33 milijuna kuna, bilo direktno preko Ministarstva kulture, bilo knjižnicama za daljnji otkup, rekla je ministrica kulture Andrea Zlatar Violić u srijedu u radio emisiji "A sada Vlada" istaknuvši pritom kako smatra da se nakladnički posao mora odvojiti od knjižarskog. 
Zlatar Violić smatra da je to velik novac, pogotovo zato što su se u međuvremenu uspostavile stipendije piscima, nagradni bonusi za najbolje knjige za prošlu godinu, ali i najnoviji fond za naknadu za posudbu u javnim knjižnicama. "Temeljni problem je u tome što treba odvojiti nakladnički posao od knjižarskog", istaknula je Zlatar Violić. Napomenula je pritom da su i neke od "primjedbi Europske komisije bile da smo se količinom otkupa približili tome da jačinom otkupa demotiviramo i kupce, ali i knjižare da se osamostale za vlastiti posao, jer izdavače zadovoljavamo u pokriću njihovih elementarnih troškova". Uskoro će, dodala je, temeljem razgovora s Ministarstvom financija i HBOR-om, biti pokrenuta i linija kreditiranja za izdavače. Što se tiče knjižara, smatra da bi trebalo s gradovima razgovarati o smanjenju najma ili o seriji sufinanciranih prostora. Knjižare ne bi trebale biti vezane uz jednoga izdavača, smatra Zlatar Violić te napominje da većina europskih zemalja ne omogućuje da izdavači imaju istovremeno i knjižarsku djelatnost. "Tu treba postaviti granicu", istaknula je.

Što se tiče donošenja Zakona o knjizi, Zlatar Violić napomenula je da nije zagovornik zakona koji se ne mogu realizirati, odnosno da nije za fiksni Zakon o knjizi. Naglasila je i da je gotova Strategija za poticanje čitanja na kojoj je radilo dvadesetak stručnjaka. Projekt je napravljen do 2017. godine i jednim će se dijelom financirati iz EU fondova, a za njega je, istaknula je, rezervirano oko 70 milijuna kuna. Što se tiče medijske strategije, Andrea Zlatar Violić kazala je da se ta strategija otpočetka pokazala vrlo zahtjevnim zadatkom, jer se 25 godina nitko sustavno nije bavio medijima. Ministrica smatra da je analitički dio strategije odlično napravljen, premda je "evidentno da je status novinara i novinarstva kao struke posljednjih par godina iznimno ugrožen". Posebno je ukazala na ugroženost malih lokalnih radio i tv postaja, koje propadaju ili su u teškoćama, a nerijetko i smanjuju obim programa isključivo otpuštanjem zaposlenih. Do travnja će, napomenula je, biti dovršeni radovi na Muzeju Apoksiomena u Malom Lošinju, no kip u njega neće "useliti" tek prije zime, jer će prije toga biti izložen u British Museumu i Los Angelesu.