Dnevne novosti

Kotromanović kaže Hrvatska će pridonijeti NATO snagama za brze reakcije

06.02.2015 07:07 BRUXELLES, 5. veljače 2015.Hina, Hrvatska će kao i sve druge članice NATO-a pridonijeti provedbi ustroja snaga za brza djelovanja, rekao je u četvrtak u Bruxellesu hrvatski ministar obrane Ante Kotromanović za Hinu. 
Kotromanović sudjeluje na sastanku ministara obrane zemalja NATO-a u Bruxellesu koji bi trebao odobriti mrežu zapovjednih centara u istočnoj Europi za brzo jačanje obrane u istočnoj Europi u slučaju prijetnje Rusije te nove regionalne stožere i jače snage za brze reakcije. Očekuje se da će dogovoriti više nego udvostručenje postojećih snaga NATO-a za brze reakcije, na 30.000 vojnika s 13.000, te da će konkretizirati provedbu tzv. "Spear head" snaga NATO-a od 5.000 vojnika s bržim vremenom reagiranja od samo nekoliko dana. "To je nešto slično brzim snagama koje smo imali i prije i u kojima smo također sudjelovali. Razgovarat ćemo još i o zapovjednoj strukturi i tih nekoliko brigada koje bi bile formirane od svih saveznika. Pratimo stanje i kao jedna od saveznica, bit ćemo odgovorni kao što smo to bili i prije", rekao je Kotromanović.

Kotromanović je rekao kako je posebno govorio o sigurnosti u regiji. "Regiju pratimo pozorno jer iz zemalja naše regije odlaze dobrovoljci u islamske radikalne grupe. Rekao bih da je to jedan od rutinskih sastanaka a razgovarat će se i o sigurnosnom okružju kod nas tako i u svijetu o temama od Ukrajine do tzv. Islamske države", rekao je Kotromanović. Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da su te mjere obrambene i da su dio odgovora saveza na rusku aneksiju ukrajinskog poluotoka Krima."Ovo je odgovor na ono što vidimo od Rusije u zadnje vrijeme i u punoj je suglasnosti s našim međunarodnim obvezama", rekao je on novinarima.Američki veleposlanik pri NATO-u Douglas Lute kazao je u srijedu da se radi o proširenom stožeru u Poljskoj te šest zapovjednih centara u Poljskoj, Rumunjskoj, Bugarskoj i tri baltičke države gdje nazočnost saveza do sada nije bila jaka.Ustroj snaga dogovoren je na na NATO-ovu summitu u Walesu prošloga rujna i mogao bi uzbuniti Rusiju koja je krajnje neprijateljski raspoložena prema nazočnosti NATO-a u blizini svojih granica.