Dnevne novosti

Vrhovni sud odlučuje o prigovoru na izbor sudaca u DSV

05.02.2015 07:25 ZAGREB, 4. veljače 2015.(Hina), Vijeće Vrhovnog suda u srijedu će odlučiti o prigovoru na izbor članova Državnog sudbenog vijeća (DSV) iz redova sudaca, no njihova odluka neće biti poznata prije nego ju primi sudac koji je pokrenuo postupak. 
Riječ je o sucu zagrebačkog Trgovačkog suda Mislavu Kolakušiću, koji je javnosti postao poznat nakon što je obustavio nekoliko predstečajnih nagodbi i zatražio ocjenu ustavnosti Zakona o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi. Kolakušić je bio kandidat iz redova tzv. specijaliziranih sudova, a na izboru za člana DSV-a više glasova od njega dobio je sudac Visokog prekršajnog suda Nediljko Boban koji je u dva saziva već sjedio u tijelu zaduženom za imenovanja, razriješenja, premještaj, ali i utvrđivanje stegovne odgovornosti sudaca.

Zakon o DSV-u predviđa da prigovor zbog nepravilnosti u postupku kandidiranja i izbora može podnijeti svaki kandidat, u roku od 48 sati "od isteka dana kad je izvršena radnja na koju je prigovor stavljen". Protiv rješenja Povjerenstva, koje je ranije odbilo Kolakušićev prigovor, podnositelj, prema slovu zakona, ima pravo žalbe Vijeću Vrhovnog suda u sastavu od pet sudaca. "Vijeće zasjeda danas, no njihovu odluku nećemo moći objaviti prije nego je primi sudac koji je podnio žalbu", kazala je Hini glasnogovornica Vrhovnog suda Sanja Katušić Jergović.

Na prošlotjednim izborima za sedam novih članova DSV-a iz redova sudaca u to su tijelo ušli suci Vrhovnog suda Damir Kontrec i Željko Šarić, županijski suci Ivica Veselić iz Zagreba te Neven Cambi iz Splita, sutkinja Općinskog građanskog suda u Zagrebu Sabina Dugonjić i splitski općinski sudac Mijo Galiot te Nediljko Boban s Visokog prekršajnog suda. Uz sedam sudaca u DSV-u su i dva saborska zastupnika (iz vladajućih i oporbenih redova) te dva profesora pravnih znanosti. Na propuste u izboru članova DSV-a upozorio je i Transparency International koji smatra da je u tom tijelu prisutna "spolna i regionalna diskriminiranost".