Dnevne novosti

Varaždin: traže obustavu tužbi i sporova protiv poduzetnika

04.02.2015 07:03 VARAŽDIN, 3. veljače 2015.(Hina), Saborska zastupnica i potpredsjednica Narodne stranke – reformisti Natalija Martinčević, u društvu s predsjednikom Obrtničke komore Varaždinske županije Vladimirom Habekom na konferenciji za novinare u utorak je uputila javni zahtjev varaždinskom župana i Županijskoj upravi za ceste (ŽUC) da obustave sve tužbe i sporove protiv poduzetnika i obrtnika iz županije pokrenutih temeljem naplate naknade za prilaz na županijske ceste. 
Naime, riječ je o naknadi koju su obrtnici i poduzetnici morali plaćati do početka srpnja prošle godine kada je izmjenom pravilnika naplata te naknade ukinuta. Martinčević sada traži da se obustave sporovi protiv onih koji tu naknadu, koja je bila zakonska obveza, nisu plaćali. Habek je u izjavi istaknuo i da bi se dug trebao oprostiti, a na novinarski upit, postoje li zakonska mogućnost da se to napravi, Habek nije siguran može li se to napraviti bez izmjena zakona. Martinčević je pak mišljenja da onako kako se napravila izmjena pravilnika da se tako mogu i oprostiti dugovi. Optužila je Županijsku upravu za ceste da je bila prerevna u naplaćivanju te naknade. Ta naknada na području Varaždinske županije u 2011. i 2012. bila je, kako je ustvrdila, veća od dva milijuna kuna dok je primjerice u Primorsko-goranskoj županiji po toj naknadi naplaćeno samo pet tisuća kuna.

Prije konferencije za novinare Martinčević i Habeka, konferenciju za novinare održao je i ravnatelj Županijske uprave za ceste Tomislav Osonjački, pojasnivši da se po zakonu nikome ne može oprostiti dugovanje nastalo do 5. srpnja, do kada je ta naknada postojala kao zakonska obveza. Dodao je da je riječ o otprilike 300 obrtnika i poduzetnika s područja županije koji imaju dug po toj osnovi, a da je velika većina obrtnika i poduzetnika uredno podmirivala svoje obveze. Najavio je da ŽUC može izaći ususret dužnicima s obročnim otplatama i eventualnim otpisom kamata, ali da bi oprost dugovanja bilo kršenje zakona što on ne misli učiniti. Spreman je pomoći ali samo u okviru zakonskih mogućnosti. Istaknuo je da je inicijativa za ukidanje spomenute naknade došla upravo iz Varaždinske županije, čime se direktno pomoglo obrtnicima i poduzetnicima. Dodao je i da je sam ŽUC podupro tu inicijativu, iako je to za njih značilo smanjenje prihoda.