Dnevne novosti

Stoltenberg: NATO nakon "crne godine" pred brojnim izazovima

02.02.2015 07:12 BRUXELLES, 30. siječnja 2015.(Hina/AFP), Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg u petak je govorio o širini izazova s kojim je suočen Atlantski savez nakon "crne godine" tijekom koje su ruska intervencija u Ukrajini i napadi u Europi potkopali sigurnost na Starom kontinentu.
"2014. nije bila dobra godina kada je posrijedi sigurnost u Europi. Mogao bih reći da je to bila crna godina", kazao je Stoltenberg predstavljajući novinarima godišnje izvješće organizacije za sigurnost sa sjedištem u Bruxellesu. Na istoku je Rusija intervenirala u Ukrajini, ne obazirući se na međunarodna pravila, destabiliziravši pritom tu zemlju i njezine susjede, rekao je Stoltenberg. "S juga pred naše granice stiže silovit ekstremizam koji stvara nevolje na sjeveru Afrike i na Bliskom istoku te i na naše ulice donosi terorizam", kazao je. "Naš sigurnosni kontekst izmijenjen je iz temelja", upozorio je glavni tajnik NATO-a ponovno podsjetivši 28 zemalja članica Saveza da moraju ispunjavati svoje obveze koje se odnose na povećanje novčanih sredstava namijenjenih za obranu.

Šefovi država NATO-a prošle su se godine dogovorili da će u idućih deset godina povećati za dva posto BDP namijenjen proračunu za obranu, osobito zbog bojazni od politike Rusije koja je ocijenjena agresivnom. Nakon Hladnog rata brojne su zemlje saveznice smanjile svoje proračune za obranu kako bi izvukle profit od "mirovnih dividendi", što je rezultiralo smanjenjem BDP-a na manje od jedan posto. Takva je računica loša, smatra Stoltenberg, osobito u vrijeme mjera štednje. I Rusija ima gospodarske probleme, no to je nije spriječilo u nakani da poveća ulaganja u sektor obrane, a to čini već godinama, istaknuo je glavni tajnik. "Svi smo vidjeli da je Rusija spremna upotrijebiti silu", rekao je, podsjetivši na događaje u Ukrajini, Gruziji i Moldaviji. Na pitanje o mogućim kontaktima s Moskvom čiji bi cilj bio ublažiti napetosti, Stoltenberg je podsjetio na to da su NATO-ovi komunikacijski kanali otvoreni za politički dijalog te da obama vojnim kampovima pružaju priliku za razmjenu informacija unatoč tomu što je praktična suradnja s Moskvom suspendirana nakon početka ukrajinske krize. Glavni tajnik rekao je i da će na Konferenciji o sigurnosti koja će se idući tjedan održati u Muenchenu vjerojatno razgovarati sa šefom ruske diplomacije Sergejem Lavrovim.