Dnevne novosti

SNH pozvao novinare na solidarizaciju i omasovljivanje sindikata

23.01.2015 07:05 ZAGREB, 22. siječnja 2015.(Hina), Potaknuti posljednjima u nizu otkaza i gašenjem dopisništva Večernjeg lista, Sindikat novinara Hrvatske (SNH) pozvao je u četvrtak novinare na suradnju i solidarizaciju u borbi protiv negativnog trenda davanja otkaza novinarima u medijskim kućama na način da se omasovi sindikat i pokrenu konkretne akcije tj. štrajkovi. 
"Samo organizirani novinari, ujedinjeni u jaki sindikat mogu se koliko toliko nositi s vlasnicima koji su organizirani te jedino tako mogu učiniti nešto na obrani svojih prava", poručio je predsjednik SNH-a Anton Filić na konferenciji za novinare. Pozvao je novinare da se prenu, uz poruku da se ovo što se događa njihovim kolegama, sutra može dogoditi i njima. Moramo se, istaknuo je, aktivnije postaviti, "a to što ćemo izraziti žaljenje i neslaganje neće nam puno pomoći te je potrebna akcija, posebno omasovljavanja sindikata". Nakon omasovljavanja, Filić smatra da treba napraviti korak više te je predložio da se na Dan svjetskih medija ne dijele nagrade, već organizira prosvjed novinara, gdje bude najakutnije. "Rascjepkani i razjedinjeni nećemo ništa postići", naglasio je. Filić je ustvrdio da otkazi govore o prevari države.

Država je, podsjetio je, smanjila PDV kako bi sačuvala radna mjesta, "to su bile velike uštede svakom mediju, Večernjem listu prema gruboj procjeni oko 10 milijuna godišnje". Odjednom se, istaknuo je, ništa ne poštuje i preko leđa novinara se rješavaju problemi. Naglasio je da informacija o 15 otkaza u Večernjem listu prilikom gašenja dopisništva nije potpuna već da se radi o 20 otkaza. "Ako to povežemo s otkazima fotoreporterima u Pixellu i otkazima u 24sata, može se reći da je Styria u posljednja dva ili tri mjeseca dala 50-ak otkaza". Situaciju, ocjenjuje Filić, dramatičnijom čini to što Večernji list odustaje od nečega po čemu je bio prepoznatljiv, a to su regionalne stranice. "Može se reći da je to nova faza propadanja Večernjeg lista kakvog smo poznavali", ustvrdio je Filić. Te novine su samo posljednje u medijima koje na takav način reduciraju regionalne stranice i novinare, to su još prije napravili EPH pa dijelom i HRT, podsjetio je, ustvrdivši da se radi o lošem trendu jer će se dogoditi koncentracija informiranja i sve se svesti na nekoliko većih gradova.

Smatra da su novinari propustili priliku da se nametnu poslodavcima kao ravnopravni partner. "Ostali su neorganizirani i razjedinjeni, nema ih u sindikatu, ukoliko ih ima, prilično su neaktivni", rekao je. Filić je ponovio da Hrvatska treba riješiti pitanje RPO-a koji je, kaže, razjedinio novinare. "To će pomoći državi da ima uređenije odnose i medijima budući da će imati sigurnije novinare te sindikatu jer će se lakše udružiti i neće biti razjedinjeni", ustvrdio je. Dopisnica Večernjeg lista iz Krapine Silva Vidak, koja je među onima koji su dobili otkaz, rekla je da neki u Večernjem listu koji su u radnom odnosu spremaju tužbe jer njihova područja sada pokrivaju honorarni radnici.