Dnevne novosti

Sabor: izmjene zakona o sudovima 'korak naprijed' ka bržem sudskom pravorijeku

22.01.2015 07:28 ZAGREB, 21. siječnja 2015.(Hina), Hrvatski sabor u srijedu popodne je raspravio izmjene i dopune zakona o sudovima, čime se zaokružuje pravosudna reforma, što su zastupnici SDP-a ocijenili "korakom naprijed" u namjeri da građani što prije dobiju sudski pravorijek, iz HDZ-a podržavaju prijedlog u prvom čitanju uz neke primjedbe, dok su Branko Vukšić iz Kluba nezavisnih zastupnika i laburist Dragutin Lesar izrazili sumnju u poboljšanje učinkovitosti sudova, a bez ulaganja dodatnog novca.

Zamjenica ministra pravosuđa Sandra Artuković Kunšt podsjetila je da se broj općinskih sudova smanjuje sa 67 na 24, a broj prekršajnih sudova sa 61 na 22, što znači da će preostali, po broju dužnosnika, službenika i namještenika te po području nadležnosti, postati veliki sudovi. Kao pomoć sucu uvodi se voditelj stalne službe za obavljanje poslova sudske uprave dislociranih stalnih službi, omogućava se brža i lakša delegacija predmeta s područja zajedničkog neposredno višeg suda te automatska dodjela predmeta. Osniva se i Centar sudske prakse.

"Provodimo zakonodavnu reformu pravosuđa bez novca i prostora, a bojim se i bez ljudi jer postojeći su zakazali ne jedanput, nego 10 puta", rekao je Lesar, Dodao je kako jedva čeka izješća predsjednika Vrhovnog suda i Državnog sudbenog vijeća, za koje se nada da će nešto učiniti po tom pitanju. Lesar kaže i kako su, uz 'blokirane' i 'žrtve švicarskog franka', udrugu mogle osnovati i žrtve lošeg, korumpiranog pravosuđa ustvrdivši da bi takva udruga sigurno bila najbrojnija. "Kao što veličina ribnjaka ne govori ništa o kvaliteti riba, tako ni veličina sudova, njihovo ukidanje ili dodavanje ne govori ništa o kvaliteti sudova i ostvarivanju pravde", rekao je nezavisni zastupnik Branko Vukšić. Ustvrdio je i da se još uvijek ne zna zašto imamo veliki broj sudova i sudaca, a za rješavanje predmeta potrebno je dva ili tri puta više vremena od europske prakse. Upitao je i zašto predsjednik Vrhovnog suda lani Hrvatskom saboru nije podnio izvješće o radu.

"Nekorektno je prema pravosuđu kada govorite o primjerima iz vlastitog iskustva", upozorio ga je HDZ-ov zastupnik Davorin Mlakar, a Josip Kregar (SDP) ustvrdio je da su više puta u Saboru raspravljali o sudstvu i da je to bila kritička rasprava SDP-ova Ingrid Antičević Marinović ocijenila je da je zakonski prijedlog "korak naprijed" u namjeri da pravda bude brža, da građani dobiju svoj pravorijek što prije, da pravosuđe bude neovisno od politike. "Hrvatsko pravosuđe ima kvalitetne suce, ali građani žele da svi suci budu takvi. Nekome ništa ne znači što ih je većina dobrih ako mu dopadne loš sudac", rekla je te naglasila da suci moraju biti neovisni od politike, ali ne od zakona. HDZ-ov Davor Miličević rekao je da, uz neke primjedbe, podržavaju izmjene i dopune zakona o sudovima, posebice uvođenje centra sudske prakse.

Klubovi zastupnika u kratkoj raspravi podržali su izmjene i dopune zakona o državnom odvjetništvu radi snažnije aktivnosti u borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala. "Nadam se da se efikasnost državnog pravosuđa neće pokazati samo onda kad netko postane politički mrtvac", dodao je laburist Mladen Novak.