Dnevne novosti

Maras: dobar interes poduzetnika

22.01.2015 07:23 ZAGREB, 21. siječnja 2015.(Hina), Ministar poduzetništva Gordan Maras pohvalio se u srijedu u saborskom 'aktulnom prijepodnevu' dobrim interesom obrtnika i poduzetnika za model plaćanja PDV-a po naplaćenom, a ne po izdanom računu.

Uvjeren sam da ćemo u nekoliko sljedećih dana, kada se kompletiraju svi podaci u Poreznoj upravi, imati preko 75 tisuća poduzetnika i obrtnika koji će odabrati ovaj model naplate, odgovorio je Maras SDP-ovu Domagoju Hajdukoviću. Podsjeća da 120 tisuća poduzetnika i obrtnika dolazi do granice od tri milijuna kuna na kojoj mogu izabrati hoće li plaćati PDV po naplaćenoj ili po izdanoj fakturi. Ministar znanosti i obrazovanja Vedran Mornar naglasio je da se, kod priznavanja inozemnih kvalifikacija stečenih izvan EU, radi o doslovnoj primjeni europske direktive i Zakona o priznavanuju inozemnih stručnih kvalifikacija.

Odgovorio je time Mili Horvatu (SDSS) koji tvrdi da priznavanje inozemnih kvalifikacija, posebice onih stečenih u BiH i Srbiji, prati "otežavajući administrativni postupak" i visoki troškovi, u nekim slučajevima i do 50 tisuća kuna. Premijer Zoran Milanović ustrajava da Vlada ne treba reagirati na "svaku bezvezariju koju objavi neki polupismeni provokator u Beogradu". "Nacionalna svijest uključuje i svijest o sebi i o tome tko sam i što sam. I ako će me svaka bezvezarija (...) tjerati da na Vladi o tome govorim onda smo mi slabi u svojoj vjeri tko smo i što smo", odgovorio je HDZ-ovu Frani Matušiću kojeg je zanimalo je li reagirao na knjigu "Historija dubrovačke književnosti" u kojoj se ponovno poseže za hrvatskom kulturnom baštinom, a hrvatski pisci proglašavaju srpskima. Džore Držić, Šiško Menčetić su u 15. stoljeću pisali na čakavštini. E pa to je samo hrvatsko, rekao je Milanović i poručio da je Hrvatska, u tom smislu, jača od Srbije. "Takvih pamfleta je bilo i bit će ih. Dubrovnik je hrvatska baština. Ne zato jer je to netko propisao, nego zato jer ljudi to osjećaju. I to se ne može izbrisati", poručio je.