Dnevne novosti

Oružane snage u 2014. - problemi s remontom zrakoplova i angažman u obrani od poplava

20.12.2014 08:09 ZAGREB, 20. prosinca 2014.(Hina), Oružane snage Republike Hrvatske (OS RH) u 2014. godini obilježili su problemi s remontom zrakoplova MiG 21 Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) u Ukrajini, kao i veliki angažman pripadnika OS RH u obrani poplavama ugroženih područja, naročito županjske Posavine.
OS RH je ove godine također primio veliku donaciju oklopnih vozila od SAD-a, pokrenuti su projekti modernizacije borbenih sustava, a u tijeku su pregovori s predstavnicima SAD-a oko nabave novih helikoptera za potrebe HRZ-a. Također, nakon više godina, ponovno je ustrojena pričuva OS RH, a školovanje časnika pokrenuto je po novom sustavu vojno-civilnog školovanja u suradnji sa Zagrebačkim Sveučilištem. Interes za takvim oblikom školovanja časnika pokazale su neke strane savezničke i partnerske vojske, koje su svoje kadete poslale na Hrvatsko vojno učilište "Petar Zrinski".

U Ministarstvu obrane i OS RH ostvarene su znatne uštede na postupcima javne nabave u iznosu od oko 100 milijuna kuna, što je znatno umanjilo negativne posljedice smanjenja proračunskih sredstava. Prema najavama državnog vrha, vojni proračun u idućoj godini neće se smanjivati, što je u skladu sa smjernicama nedavnog NATO summita. Hrvatska vojska dobila je prvu ženu sa činom brigadne generalice HV-a - Gordanu Garašić, koja je upućena na zadaću savjetnice za rodnu ravnopravnost u mirovnoj operaciji ISAF u Afganistanu.Remont MiG-ova Kada je državni vrh odlučio da se zrakoplovi tipa MiG 21, koji su u sastavu HRZ-a još od Domovinskog rata, pošalju na remont u Ukrajinu, bilo je to prijelazno rješenje kojim se željelo zadržati sposobnost HRZ-a da nadzire zračni prostor iznad Hrvatske do odluke o nabavi novih i modernijih zrakoplova. Stanje u HRZ-u, kao i starost postojećih zrakoplova, postali su još važnijom temom nakon što se kraj Velike Gorice srušio MiG 21 vraćajući se iz Knina 5. kolovoza s proslave "Oluje".

Taj je zrakoplov, prema izjavama vrha HRZ-a, bio već za otpis i to mu je trebao biti zadnji let. Samo zahvaljujući vještoj reakciji pilota Stanka Hrženjaka izbjegnuta je tragedija. Prvi MiG-ovi su se sredinom travnja počeli vraćati iz Ukrajine, i to u dijelovima jer ukrajinski piloti nisu mogli doletjeti iz Ukrajine u Hrvatsku, što zbog političke i vojne situacije u toj zemlji, što zato jer nisu imali licence za takve letove. Ubrzo su se pojavili tehnički problemi na tim zrakoplovima, a ministar obrane Ante Kotromanović i čelnici OS RH naglašavali su da će MORH preuzeti od Ukrajinaca samo tehnički ispravne letjelice, te da će naplatiti penale zbog kašnjenja posla. Dan nakon što je saborski Odbor za obranu raspravljao o remontu MiG-ova u Ukrajini, na kojem je ocijenjeno kako je to bila dobra odluka i transparentan posao, brigadir Ivan Selak je zbog tehničkih problema morao prisilno sletjeti sa zrakoplovom kojeg je testirao.Doprinos obrani od poplava Remontirani su i helikopteri HRZ-a, a posade helikoptera dale su veliki doprinos obrani od poplava u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini prevozeći ljude i opremu u ugrožena područja.

Također, piloti helikoptera izveli su brojne letove tijekom protupožarne sezone, kao i hitne prijevoze bolesnika i ozlijeđenih građana i turista. Pripadnici OS RH dali su također veliki doprinos u obrani od poplava, najviše na području poplavljene županjske Posavine, te u Sisačko-moslavačkoj i Karlovačkoj županiji. Pripadnici Hrvatske vojske iskazali su se u spašavanju stanovništva i imovine, a u višemjesečnom angažmanu sudjelovali su, uz Kopnenu vojsku i inženjerske postrojbe HV-a, amfibijska vozila i pripadnici logističkih postrojbi. OS RH je tijekom ove godine primio donaciju od 212 oklopnih vozila s posebnom protubalističkom i protuminskom zaštitom tipa MRAP (Mine Resistant Ambush Protected) u raznim inačicama.

Riječ je o rabljenim vozilima američke vojske, a jednoj od primopredaja prisustvovao je i načelnik Združenog stožera Oružanih snaga SAD-a general Martin E. Dempsey. Hrvatska je važan i pouzdan partner i stabilna platforma na kojoj počiva ostatak regije, rekao je tijekom posjeta Zagrebu general Dempsey, koji je primio odličje Reda kneza Trpimira s ogrlicom i Danicom.Ugovori o nabavi haubica i ophodnih brodova Također su potpisani ugovori o nabavi 12 novih i modernih njemačkih haubica PzH 2000, kao i ugovor o gradnji pet ophodnih brodova za Hrvatsku ratnu mornaricu i Obalnu stražu u brodogradilištu Brodosplit. Prvi od tih brodova treba biti izgrađen u roku 15 mjeseci, a izgradnja svih pet brodova očekuje se u iduće četiri godine.

Ministar Kotromanović u prosincu je najavio da se s Njemačkom pregovara o nabavi dva broda minolovca, a s američkom stranom o nabavi modernih vojnih helikoptera tipa "Kiowa" i "Black Hawk". Ove godine završava NATO-va misija ISAF u Afganistanu u kojoj je tijekom 11 godina sudjelovala i Hrvatska, a hrvatski vojnici su dobili visoke ocjene nadređenih za profesionalnost i obavljanje zadaća. U Afganistanu ćemo nakon povlačenja međunarodnih snaga do kraja 2014. imati još stotinjak vojnika koji će kao savjetnici pomagati afganistanskim snagama sigurnosti, u misiji "Resolute Support".

MORH je Državnom uredu za upravljanje državnom imovinom tijekom ove godine predao 233 vojne nekretnine, kao i vojarnu 204. brigade HV-a u Vukovaru, koja je dodijeljena "Memorijalnom centru Domovinskog rata" Vukovar i Ministarstvu branitelja. Taj proces je i dalje u tijeku pa se do kraja godine planira predaja još 89 vojnih nekretnina koje više nisu potrebne Oružanim snagama.